Fakta om Bergen

bergen-fakta

Bergen er en by og en kommune i Hordaland fylke, og kalles ofte for «Vestlandets hovedstad». Byen har 249.527 innbyggere (2008), og er dermed den nest største byen i Norge.

Historie

Bykjernen ligger ved kysten, omgitt av «De syv fjell». Disse fjellene heter Ulriken, Fløyen, Sandviksfjellet, Lyderhorn, Damsgårdsfjellet, Løvstakken og Blåmanen. Ulriken er det høyeste fjellet med sine 643 m.o.h.

Kong Olav Kyrre grunnla byen i 1070. Fra høymiddelalderen og frem til 1834 var Bergen Norges største by (også landets hovedstad frem til 1299).  Mange kirker og kapeller ble reist, og mange utenlandske – særlig tyske – kjøpmenn bosatte seg her. Det tyske kontor hadde stor makt i senmiddelalderen. Den tyske handelsorganisasjonen Hansaforbundet dominerte handelen i 200 år.

Bryggen

Bryggen («tyskerbryggen») i Bergen står oppført på UNESCOs verdensarvliste, og minner om byens historiske tilknytning til Hansaforbundet.  Bergen har hatt flere bybranner. En storbrann i 1916 la sentrum i aske. Bryggen med sin trehusbebyggelse fra middelalderen ble sterkt brannskadet i 1955.

Området rundt Torgallmenningen regnes som selve sentrumskjernen. Etter brannene, som hadde herjet byen tidligere, ble det bygget «moderne» bygårder i dette området. Lille Lungegårdsvann ligger også sentralt i sentrum. Dette er et åttekantet vann som måler 700 meter i omkrets. Vannet er en naturlig innsjø, der en stor fontene med lyskastere gjør bybildet stemningsfullt om kvelden.

Klima

Bergen har et mildt og fuktig kystklima, og er kjent for sine mange regnværsdager. På grunn av beliggenheten mellom kysten og fjellene har byen i gjennomsnitt 213 døgn med nedbør årlig.

Turisme

Til tross for været, er Bergen er et populært reisemål for både norske og utenlandske turister. Byen har gode fergeforbindelser til inn- og utland, samt togforbindelse til Oslo. (Bergensbanen). Havnen i Bergen er en av Europas mest ettertraktede anløpshavner for cruiseskip.

I tillegg går Hurtigruta fra Bergen til Kirkenes i Finnmark. En rundtur Bergen-Kirkenes-Bergen tar ca.12 døgn. Om sommeren går Hurtigruta innom Geirangerfjorden. Skipsruten markedsføres som «verdens vakreste sjøreise».

Bergen Lufthavn, Flesland, ligger 16 km sørvest for byen og er en  internasjonal flyplass. Fra denne flyplassen finnes det direkteruter til 19 norske og 29 internasjonale destinasjoner.

Det planlegges en moderne trikkelinje fra Bergen sentrum til Flesland Lufthavn. Trikkelinjen har fått navnet Bybanen, og skal i første omgang trafikkere mellom sentrum og Nesttun. Det ventes at Bybanen skal stå klar på denne strekningen i 2010. Deretter vil arbeidet med å utvide Bybanen fra Nesttun til Flesland starte.