Attraksjoner i Bergen

attraksjoner bergen

Bergen har et rikt og variert kulturtilbud. Du finner mange museer og kunstgallerier i byen, samt historiske bygninger. Byen kan også by på gode shoppingmuligheter, koselige restauranter og et yrende natteliv.

Noen av Bergens mest populære attraksjoner:

Bryggen

Bryggen, også kjent som «tyskerbryggen» eller «Hansabryggen» – er kanskje den mest kjente  attraksjonen i Bergen. Verdenskulturminnet Bryggen er rester av den gamle trehusbebyggelsen ved Bergen sentrum. Bryggen består av 61 fredete bygninger, som ligger tett i tett langs havnen. I Finnegården på Bryggen finnes Det Hanseatiske Museum, som forteller om hvordan det tyske Hansaforbundet drev handelshus her i perioden 1360 – 1754. I samme området finnes Bryggens Museum som gir besøkende et innblikk i middelalderens Bergen.

Bergenhus festning

Bergenhus festning er en av de eldste og best bevarte festningene i Norge. Festningen ligger ved innseilingen til Vågen, som er en bukt i Bergen by. Bergenhus festning  var opprinnelig en kongsgård fra middelalderen, og omfatter Håkonshallen og Rosenkrantztårnet. Håkonshallen er en 3-etasjers storslagen steinbygning – som ble bygget som kongebolig og festsal. Rosenkrantztårnet er et kombinert forsvarstårn og residenstårn som er påbygget flere ganger. Den eldste delen (inni tårnet) er fra 1270-årene.

Fløibanen

Fløibanen er en av Bergens største turistattraksjoner, og Skandinavias eneste skinnegående kabelbane for personbefordring. Fløibanen ble offisielt åpnet i 1918. Den elektriske kabelbanen tar passasjerer med opp til utsiktspunktet «Fløyen» –  på sørsiden av Fløyfjellet. Selve reisen tar

ca. 5 min. «Fløyen» ligger 320 m.o.h – og her får man en fantastisk utsikt over Bergen by, havet og innseilingen. Stedet har også restaurant, kiosk, souvenirbutikk og lekeplass. Øverst på Vetrlidsalmenningen i Bergen sentrum ligger stasjonens murbygning, ca. 150 m. fra fisketorget og Bryggen. Fløibanen kjører hver dag hele året.

Mariakirken

Bak den nordligste delen av Bryggen i Bergen ligger Mariakirken. Denne langkirken er den eldste bevarte bygningen i Bergen. Mariakirken ble bygget på 1100-tallet, og er hovedsakelig bygget av kleberstein. Den ble i lange tider kalt «tyskekirken». Dette fordi kirken var sognekirke for de tyske kjøpmennene i Bergen mellom 1408 og 1766. Mariakirken fikk i 1676 en  prekestol fra noen av byens hanseatiske kjøpmenn. Deler av prekestolen er laget i skilpaddeskinn. Kirken har fire portaler, der den vakreste er sørportalen som er i senromansk stil. Mariakirken har dessuten et av de vakreste alterskapene som finnes i norske kirker.

Edvard Grieg Museum – Troldhaugen

Edvard Grieg (1843 – 1907) er den norske komponisten som har hatt størst internasjonal betydning og anerkjennelse. Han skrev bl.a. de kjente musikkstykkene «Morgenstemning» og

«I Dovregubbens Hall».Troldhaugen var hjemmet til Edvard Grieg fra 1885 til han døde i 1907. Museet ligger i Troldhaugveien 65 på Hop i Fana bydel i Bergen, og omfatter Griegs villa «Troldhaugen», Komponisthytten, Edvard Griegs og hans kone Ninas gravsted, kammermusikksalen «Troldsalen» og et museumsbygg. Museet har permanent utstilling om Griegs liv og musikk, samt butikk og restaurant.

Bergen kunstmuseum

Bergen kunstmuseum er et av de største i sitt slag i Norden. Det befinner seg i tre bygninger langs Lille Lungegårdsvann: Stenersen-bygningen, Rasmus Meyers samlinger og Lysverket. Mye av kunsten som befinner seg her, skyldes store private donasjoner fra bl.a. Rasmus Meyer og Rolf Stenersen. I Lysverket er det samlet norsk og internasjonal kunst fra renessansen til nåtiden (bl.a. Munch, Picasso og Klee). I Rasmus Meyers samlinger ligger hovedvekten på norsk «gullalderkunst» fra 1700-tallet til begynnelsen av 1900-tallet, mens Stenersen-bygningen fungerer som galleri for skiftende utstillinger.

Akvariet

Akvariet i Bergen, som ligger på Nordnes, er en stor turistattraksjon for hele familien. Akvariet ble åpnet i 1960, og formålet var å vise besøkende et utvalg av norsk marin fauna. Institusjonen har mer enn 60 store og små akvariekummer – og 3 utendørsdammer med seler, pingviner og karpefisk. Det finnes også en tropisk avdeling der man kan se slanger, skilpadder og krokodiller.

Man kan dessuten besøke akvariets kinosal, og se en spennende 3D-film om dinosaurer. Det er populært å få med seg fôringstiden for dyrene.

VilVite (Bergen Vitensenter)

VilVite ble etablert i bydelen Møhlenpris i 2007 og er et populærvitenskapelig opplevelsessenter, som allerede har blitt lagt merke til internasjonalt. Her finner man 75 forskjellige interaktive installasjoner, maskiner og eksperiment-stasjoner fordelt på et 2.700 km2 stort areal. Senterets hovedmål er å skape interesse og begeistring for vitenskapelig arbeid, og det legges derfor opp til en rekke publikumsrettede aktiviteter. Det er egne, spesialtilbud for barn (helt ned i førskolealder) og ungdom.